Cik maksā daba?

Rudens koku lapu kompostēšana: augsnes bagātināšana un vides ieguvumi

Prezentācija: Rudens koku lapu kompostēšana. Augsnes bagātināšana un vides ieguvumi

‘’Zelta rudens – skaisti.. kamēr lapkritis nav manā pagalmā!’’. Šādu sentimentu pienākot rudens gadalaikam var dzirdēt no privātīpašuma īpašniekiem un apdzīvotu vietu apsaimniekotājiem. Bet kāds tad varētu būt risinājums tam, ko vislabāk darīt ar lapkriti savā pagalmā? Un kā to pārvērst par dabas resursu? Uz šiem jautājumiem 23. septembrī festivālā Rudens karalistes svētkos atbildes sniedza biedrība ‘’Baltijas krasti’’ un nodibinājums ‘’Eko forums’’ diskusijā “Rudens koku lapu kompostēšana: augsnes bagātināšana un vides ieguvumi”. Diskusija notika Latvijas vides aizsardzības fonda finansētā projekta Nr. 1-08/87/2022 ”Cik maksā daba?” ietvaros.

Kad koku lapas rudenī nobirst dabiskā vidē, tās iekļaujas barības vielu aprites ciklā satrūdot un bagātinot augsni ar veģetācijas attīstībai nepieciešamām barības vielām. Šajā ciklā iesaistās arī augsnes dzīvnieki, kā sliekas, kukaiņi un to kāpuri, kas procesā arī likvidē kaitīgas baktērijas.

Atdarinot dabiskos procesus, dārza atkritumus tādus kā rudens lapas, koku augļus un citus, ir iespējams izmantot kā resursus vairākos veidos. Dārza lapas var pievienot no zariem veidotai mulčai. Sasmalcināt mājas apstākļos tās iespējams izmantojot, piemēram, trimmeri. Dārza lapas var pievienot arī kompostam, kur tās pārtop humusā jeb kā dārznieki to dēvē “melnajā zeltā”. Šeit jāņem vērā dažādais lapu trūdēšanas ātrums – ozola lapu trūdēšanas process ir lēnāks. Nav ieteicams kompostēt arī augļu koku lapas, jo šādi tajās var pārziemot slimību ierosinātāji un kaitēkļi. Vides eksperti uzsver, ka dārza bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšana ārpus mājas teritorijas nav pareiza, jo tā dabā var izplatīties invazīvās sugas, ko mēdz dēvēt par dārzbēgļiem, apdraudot vietējo un bioloģiski vērtīgo sugu pastāvēšanu.

Rudens lapu un dārza atkritumu kompostēšana un pārstrāde mājsaimniecībās ir ekosistēmām un videi visdraudzīgākais veids, ko iespējams izmantot arī kā augsnes ielabošanas resursu pašiem saimniekiem. Taču, ja tas mājas apstākļos tomēr nav iespējams, Siguldas pilsētas vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA „Jumis” piedāvā vairākas iespējas, kā iedzīvotāji var atbrīvoties no dārza bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem.