Cik maksā daba?

Cēsu 1. pamatskolas skolēni izzina ekosistēmu pakalpojumus

Vakardien, 27. oktobrī, kopā ar nodibinājumu ”Eko forums” ciemojāmies pie Cēsu 1. pamatskolas 6. un 7. klases skolēniem, lai kopīgi pastāstītu skolēniem, kas ir Ekosistēmu pakalpojumi.

”Cik maksā daba?” projekta ietvaros mūsu vides ekspertes Maija Fonteina Kazeka un Anete Naruška skolēnus iepazīstināja ar Ekosistēmu pakalpojumu koncepciju. Nodarbības sākumā skolēni bija aicināti dalīties ar sev mīļākajām lietām un aktivitātēm, ko var darīt dabā, vai ko daba mums sniedz. Populāra atbilde, bija viss garšīgais – ogas, sēnes, āboli. Taču novērtēti tika arī tādi regulācijas pakalpojumi, kā ūdens filtrācija, aks sniedz tīru ūdeni, vielu aprites cikls, kas mums sniedz tīru gaisu un pat siena smarža vasarā, akd ir iespējams nakti pavadīt siena kaudzē, ko bērni veiksmīgi novērtēja, kā dabas sniegto kultūras pakalpojumu. Ekosistēmu pakalpojumu koncepts tika nostiprināts izspēlējot lielizmēra domino spēli, kurā skolēniem bija jāsavieno ekosistēmu pakalpojums ar grupu, kurā tas ietilpst.
Izzinot, cik daudz dažādu labumu mēs ikdienā gūstam no dabas mums apkārt, skolēni bija aicināti iztēloties, kādu skolas tuvumā esošās Vinterupītes gravu tie vēlētos redzēt nākotnē, kādus ekosistēmas pakalpojumus bērni vēlētos tajā baudīt, un savu fantāziju izlikt uz lapas uzburot jaunu teritorijas ainavu. Piemēram, kāda no grupiņām vēlētos, lai gravā no ābelēm var salasīt gardus ābolus, kamēr cita grupa vēlējās uzstādīt putnu barotavas, atpūsties vērojot šos putnus un uzskatīja, ka ir svarīgi izvietot arī informācijas dēli, lai ikviens varētu uzzināt, kādu dzīvo dabu graviņā var vērot.
Paldies foršajai Cēsu 1.pamatskola.
Diskusija tika organizēta projekta nr. 1-08/87/2022 ”Cik maksā daba?” ietvaros. Projekts tiek finansēts no Latvijas vides aizsardzības fonda līdzekļiem.