Cik maksā daba?

9. augustā aizvadīts vides izglītības pārgājiens Siguldā

9. augusta vakarā 18:00 pie Gūtmaņa alas kopā ar kuplu pulku interesentu, Biedrība ”Baltijas Krasti” un nodibinājums ”Eko forums” uzsāka nelielu pārgājienu pa Vikmestes upes dabas takām, lai kopīgi izzinātu Siguldas un Siguldas novada dabas vērtības un ekosistēmu pakalpojumus. 

4 km garās pastaigas sākumā dalībnieki tika iepazīstināti ar ”Cik maksā daba?” projektu, ekosistēmu pakalpojumu pieeju, kā arī dāvanā saņēmā ”Cik maksā daba?” informatīvo bukletu. Maija Fonteina Kazeka iepazīstināja ar Gūtmaņa alas ģeoloģiju, veidošanos kā arī dažādiem kultūras un regulācijas pakalpojumiem, kurus alu sistēmas sniedz.

Pastaigas laikā dalībnieki uzzināja par dažādiem mežu biotopiem, kuriem izvēlētais maršruts ved cauri, par niansēm un indikatorsugām, kurām uzmanību pievērš dabas skaitītājs, veicot dabas apsekojumus, kā arī par Gaujas Nacionālā parka aizsardzības plānu un kā ekosistēmu pakalpojumu pieeja tika izmantota tā sastādīšanā. Maršruta beigu posmā dalībnieki varēja izmēģināt dižkoku mērīšanu, veicot kādas prāvākas parastās egles apkārtmēru noteikšanu. Rezultātā tika atklāta potenciāla vietējās nozīmes egle ar 2.70 m apkārtmēru. Diskusijā tika pārrunāti arī ekosistēmu pakalpojumi, kurus mums sniedz dižkoki, liekot uzsvaru gan uz to kultūrvēsturisko un sakrālo nozīmi, gan lielu koku kā atsevišķu ekosistēmu nozīmi dabas aizsardzībā.

Kā par prieku pastaigas laikā par ekosistēmu apgādes pakalpojumiem dalībniekiem atgādināja pēc leitainā laika izlīdušie sēņu bari.

Pasākuma beigās dalībnieki dalījās savos iespaidos par Vikmestes taku, un mežu sniegtajiem pakalpojumiem, kuri uz tiem atstāja vislielāko iespaidu. Apmeklētājus visvairāk iespaidoja ainaviskā vērtība, vēlme takās radī mākslu, tātad gūt iedvesmu, kuru nevar gūt pilsētā, čalojošais ūdens, kurš ļauj relaksēties pēc garas darba dienas, un gaiss, kas uzmundrina.

Pasākums tiek rīkots kā daļa no projekta Nr. 1-08/87/2022 ”Cik maksā daba?” aktivitātēm. Projekts tiek finansēts no Latvijas vides aizsardzības fonda līdzekļiem.