Cik maksā daba?

Saulainā un zinātkārā gaisotnē 16. augustā noritējis pārgājiens ”No Cēsīm līdz Ninierim – Cik maksā daba?”

16. augusta vakarā Cēsīs tika aizvadīts otrais Latvijas vides aizsardzības fonda finansētā projekta Nr. 1-08/87/2022 ”Cik maksā daba?” ietvaros organizētais sabiedrības informatīvais pārgājiens ”No Cēsīm līdz Ninierim” par novada dabas vērtībām un ekosistēmu pakalpojumiem.
Pārgājienā Cēsu novadā informatīvais fokuss tika likts uz Cēsu pilsētas mijiedarbību ar tās apkārtnes dabu – pārgājiena sākuma punktā Biedrības ”Baltijas Krasti” vides eksperte Mija Fonteina Kazeka iepazīstināja ar ekosistēmu pakalpojumu pieeju dabas resursu izvērtēšanā un pašvaldību teritorijas plānošanas procesos. Pārgājiena maršrutā uz Niniera ezeru tika šķērsots arī Cēsu pilsētas mazdārziņu rajons, kurā dalībnieki varēja uzzināt par vairākiem ekosistēmu pakalpojumiem, kurus mazdārziņu kultūra sniedz – no apgādes līdz rekreācijas iespējām. Veiksmīgā kārtā šajā pieturpunktā kā lielisks piemērs šo pakalpojumu klāstam kāds mazdārziņu saimnieks dalībniekiem piedāvāja pacientāties ar sava dārza āboliem.
Pa ceļam uz Niniera ezeru dalībnieki varēja vairāk uzzināt par dabiskajām pļavām, kuras tika šķērsotas un pakalpojumiem, kuras tās sniedz. Pirms ezera tika šķērsoti arī augstie purvi, kuros daudzus dalībniekus pārsteidza purvu sfagnu spēja uzkrāt un filtrēt tik lielu daudzumu ūdens. Tāpat Cēsu iedzīvotāji bija pārsteigti uzzināt cik aizsargātām sugām bagāts ir Niniera ezers.
🙌 Liels paldies drosmīgajiem Cēsiniekiem, Rīdziniekiem un pārējiem par dalību un aizrautīgo iesaisti šajā karstajā dienā. Aizvadījām vakaru ar patiesi interesantām sarunām kopā 🌞