Cik maksā daba?

Pārgājiens

Cēsu 1. pamatskolas skolēni izzinās dabu un iztēlosies savu sapņu skolas zaļo teritoriju

27. novembrī Cēsu 1. pamatskolas skolēni un skolas Ekopadome piedalīsies Latvijas dabas bagātību un vērtību izzināšanai veltītā biedrības ”Baltijas krasti” un nodibinājuma ”Eko forums” rīkotā pasākumā, kas norisinās Latvijas vides aizsardzības fonda finansētā projekta Nr. 1-08/87/2022 ”Cik maksā daba?” ietvaros.

Šoreiz skolēni izzinās zaļo teritoriju ap savu skoliņu, apskatot tajā sastopamos ekosistēmu elementus un to sniegtos pakalpojumus, kas atbalsta mūsu ikdienas dzīvi pilsētā un ārpus tās. Dodoties fantāzijas lidojumā, skolēniem būs arī iespēja izveidot savu sapņu skolas ekosistēmu, tajā iekļaujot lietas ko bērni vēlētos redzēt un darīt šajā zaļajā pilsētas nostūrī.

Aktivitāte organizēta Latvijas vides aizsardzības fonda finansētā projekta Nr. 1-08/87/2022 ”Cik maksā daba?” ietvaros. Lai apzinātos, ko mēs iegūstam vai zaudējam, pieņemot vienu vai otru izvēli mūsu attiecībās ar dabu, tiek izmantota ekosistēmu pakalpojumu pieeja. Tā ļauj uzdot jautājumu – Cik tad patiesībā maksā daba un tās sniegtie pakalpojumi, kuri mūs katru dienu nodrošina ar dzīvei nepieciešamo? Projekta ietvaros Cēsu novadā jau organizēti vairāki sabiedrības informēšanas pasākumi, tajā skaitā dabas izziņas pārgājiens. Tajā daudzi drosmīgi Cēsinieki karstajā 16. augusta vakarā devās maršrutā no sporta stadiona līdz Niniera ezeram izzinot mežus, pļavas, purvus, ezerus un šo ekosistēmu vērtību. Kā biedrības ‘’Baltijas krasti’’ vides ekspertes atzīmē, šis pārgājiens Cēsīs tiešām sniedza gandarījumu. Ir patiess prieks redzēt, ar kādu interesti un zinātkāri par dabu dalībnieki devās iepazīt savas pilsētas apkārtni.

 Tāpat projekts ir piedalījies Līgatnes Papīrfabrikas festivālā, semināros kopā ar Cēsu novada pašvaldību, apskatot Ekosistēmu pakalpojumu pieejas  integrēšanas iespējas pilsētplānošanā, un citās aktivitātēs.

Vairāk par projekta ”Cik maksā daba?” Aktivitātēm var lasīt mūsu facebook un twitter lapās.